Je gaat na een cursusdag uitgeput naar huis. Ken je dat gevoel? Wij wel. Daarom doen we het totaal anders. Schrijf eens even normaal, joh: LIVE! Een schrijfevent waar je bakken vol energie van krijgt. Er is een plenair deel, zes leerzame werkwinkels, je kunt een gratis profielfoto laten maken. En uiteraard, je krijgt glimlachgarantie.

De eerste editie was een ongelofelijk succes. Daarom doen we het dit jaar gewoon twee keer. De editie van 30 maart zit erop, maar op 9 november is er nog plek!

Dagen
Uren
Minuten

Voor wie

Voor iedereen die al best wat schrijft, maar het moet allemaal beter. Leuker. Creatiever. Het event is dus niet voor echte beginnelingen. We leren je geen inleiding te schrijven voor een brief. En we blijven ook weg van spelling en grammatica. Wat we wel doen: jou ijzersterke teksten leren schrijven.

Datum:
Donderdag 9 november 2023

Locatie:
Nieuwe Buitensociëteit Zwolle
Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle

Prijs:
495 euro

Dit is voor de hele dag en inclusief boek, lunch en borrel. En exclusief btw.

09.30 uur Inloop, koffie, brownie, kletsen

10.00 uur Intro, plenair, grapjes

10.30 uur Werkwinkels 1 & 2

12.00 uur Lunch

12.45 uur Werkwinkels 3 & 4

14.15 uur Pauze, frisse neus, benen strekken, plassen

14.30 uur Werkwinkels 5 & 6

16.00 uur Afsluiting, plenair, grapjes

16.15 uur Borrel, afgelopen, jammer

De werkwinkels

Tussen het geouwehoer van Willem en Rick door is er voor jou natuurlijk werk aan de winkel. Zweten zul je! En dat gaat allemaal gebeuren in de zes werkwinkels. Willem geeft er drie en Rick wil natuurlijk niet achterblijven. Hieronder staan ze. Het slechte nieuws: je kunt er maar drie volgen.

Een kok en een schrijver hebben veel van elkaar weg. Ze doen ontzettend hun best, maar moeten maar afwachten of het allemaal in de smaak valt. Soms kan de lezer geen letter door de keel krijgen. De andere keer lust hij er wel pap van. Tijdens deze werkwinkel gaan we koken met teksten. We maken onderscheid in vijf soorten teksten: smaakloos (S1), smakelijk (S2), smaakvol (S3), smaakmakend (S4) en smaaktartend (S5). Je leert hoe je jouw tekst aan kunt passen aan je publiek. Je leert spelen met zinslengte en toon. En je ontwikkelt een beste dosis lef.

 

Er zijn mensen die per ongeluk ‘tevens’ in plaats van ‘ook’ schrijven. En ‘conform’ in plaats van ‘volgens’. Maar je hebt ze er ook bij die het bewust doen. En niet altijd omdat het eigenwijze draken zijn, maar vaak omdat ze vinden dat wollige woorden zakelijker zijn. Of omdat ze denken dat hun doelgroep graag wollige teksten wil lezen. In deze werkwinkel leer je niet alleen glashelder schrijven, je leert ook waarom dat beter is. Handig om je wollige collega te overtuigen.

 

Over het algemeen heeft de lezer geen boodschap aan jouw boodschap. Het afhaakrisico ligt dus overal op de loer. Daarom moet je alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat de lezer aan jouw tekst begint. Mooi begin als je dat al voor elkaar krijgt. En dan moet je zijn aandacht vast weten te houden. Genoeg te doen bij deze workshop. Je leert hoe je de lezer verleidt. We zetten alle afhaakrisico’s op een rijtje. We kijken goed naar de eerste zin. En je krijgt zelfs een broodje afhaak voorgeschoteld.

 

Waarom klik je op social media het ene bericht wel aan en het andere niet? Dat heeft echt niet alleen met plaatjes te maken. Tekst speelt een minstens zo belangrijke rol. In deze werkwinkel leer je ijzersterke teksten schrijven voor social media. Wat werkt wel en wat werkt niet en welke trucjes kun je gebruiken om jouw doelgroep te laten stoppen met scrollen.

 

Dat is toch wel het ultieme: een tekst schrijven waar beleving in zit. Moeilijk? Nee hoor. Na deze workshop kun jij het ook. Je leert hoe je gewone dingen bijzonder maakt. Door een bijzondere invalshoek te kiezen. Door meer te vertellen dan te schrijven. En vooral door het lekker menselijk te houden. Een klein beetje theorie en voor de rest vooral zelf aan de bak. En al de volgende dag schrijf je teksten die van letter tot letter gelezen worden. Sterker nog, met plezier gelezen worden.

Dit zou zomaar de reden kunnen zijn waarom je je hebt opgegeven voor deze dag: je teksten zijn niet fout, maar het is allemaal wel een beetje braafjes. Een beetje gewoontjes zelfs. Foutloos schrijven kun je wel, maar hoe maak je van een 6 of 7 een 9 of 10? Want dán onderscheidt jouw tekst zich van de grote grijze massa. In deze werkwinkel maken we gave teksten van jouw brave teksten. Je leven zal hierna nooit meer hetzelfde zijn.

 

Veelgestelde vragen

(nou ja, veelgesteld … eigenlijk zijn dit vragen waarvan we vermoeden dat je ze hebt, maar dat is zo’n gekke titel)

Ja natuurlijk. Waarom vraag je dat? Omdat we grapjes maken? We vinden gewoon dat cursusdagen ook wel eens leuk mogen zijn. Saaie trainingsdagen zijn er al genoeg. Maar serieus: een betere schrijftraining dan deze is er niet.

Ja, dit is net zoiets. Heel leerzaam en met die unieke glimlachgarantie. En ken je die gekke testjes in het boek? We gaan er zelfs een paar naspelen.

Tja, wat is beginnend. Als je vrij regelmatig een tekstje schrijft, ga je veel plezier beleven aan deze dag.

Joh, speciaal voor jou hebben we deze dag opgezet. Kosten noch moeite gespaard en alles erop en eraan. Dus als je je niet inschrijft, zijn we zeer teleurgesteld.

Dat zijn workshops. Maar we vinden het stom dat Nederlanders altijd overal Engelse woorden voor gebruiken. Daarom krijg je na je inschrijving nog een herinnering en geen reminder.

Nee, jij niet. Wij wel. Bloedzenuwachtig zijn we. Maar het komt goed hoor.

Iets om te schrijven is handig. Een laptop, tablet of je mobieltje. Pen en papier mag ook. Wat jij wil.

Dat is heel jammer. Je mist echt wat. Stuur ons even een mailtje dat je niet kunt, dan halen we je van de lijst. Als je je na 26 oktober nog afmeldt (of niet komt zonder afmelding), krijg je wel een factuur van € 150 (exclusief btw). 

 

Dat is gek. Dan is er iets misgegaan. Stuur even een mailtje naar rick@joutekst.nl. Dan komt alles goed.

Inschrijven?

Donderdag 9 november 2023 is alweer de derde editie. Bij zijn? Schrijf je hieronder in.

Welke drie werkwinkels kies je?

Sessie 1(Vereist)
Sessie 2(Vereist)
Sessie 3(Vereist)
Wat is het factuuradres?(Vereist)

Tijdens deze dag maken we foto's en video's. Ben je erbij, dan geef je ons toestemming om de beelden (foto en video) te gebruiken voor communicatiedoeleinden. Wil je dit niet, geef het dan even bij ons aan.